Tillbaka till bloggen
blog image

Visselblåsarseminarium för kommunkunder 6/11

Publicerad: 15 oktober 2024

Lantero arrangerar ett seminarium för kommuner om visselblåsning och några vanliga frågeställningar i hanteringen av visselblåsarärenden. Det går av stapeln den 6 november klockan 15-16.30.

I mer än tio år har Lantero arbetat med visselblåsarlösningar och är idag störst i Sverige inom kommunsektorn. Dagligen hjälper Lantero kommunkunder med visselblåsarärenden, vilket ger oss en unik möjlighet att guida inom både vad som gäller rent legalt och hur praxis ser ut bland olika typer av kommuner.

Några vanliga frågeställningar som kommer att belysas på Lanteros seminarium är:

  • Jävssituation och hur de kan hanteras
  • Hur man ska förhålla sig till sekretessfrågan vid begäran av allmän handling
  • Vad som gäller kring GDPR när ett ärendet utreds vidare utanför visselblåsarsystemet och visselblåsarprocessen
  • Hur man ska se på begreppet "allmänintresse" i lagen när det gäller oegentligheter i kommunal verksamhet

Målgruppen för detta seminarium är främst handläggare som arbetar med kommuners visselblåsartjänst och kommunjurister som tidvis involveras i handläggning eller ärendebedömning. Men det kan också vara aktuellt för en bredare krets, som på olika sätt är intresserade av det generella arbetet mot olika typer av missförhållanden i kommuner och i offentlig sektor i stort. Eftersom frågan knyter an till bredare frågor om hur kommuner och offentlig verksamhet fungerar, bedrägerier och välfärdsbrottslighet i stort, så kan det också vara aktuellt för välfärdssamordnare eller handläggare av mer specifika frågeställningar att delta vid detta seminarium. Det innebär också att exempelvis verksjurister på myndigheter eller regioner kan ha nytta av diskussionerna.

Seminariet görs i form av ett webinarium, men det är också möjligt att delta hos oss på Lantero på Drottninggatan 71c i Stockholm.

– Vi får ofta propåer från våra kommunkunder kring den här typen av aktiviteter, då man bland handläggare i visselblåsarfunkionerna hos kommuner uppenbarligen gärna vill utbyta erfarenheter med kollegor i andra kommuner eller externa experter, säger Andreas Wahlström, som ansvarar för seminariet från Lanteros sida. Vi kommer att göra vad vi kan för att involvera deltagarna och skapa en dynamisk diskussion.