Tillbaka till bloggen
blog image

Seminarium om det brottsförebyggande arbetets roll i kampen mot välfärdsbrottslighet

Publicerad: 16 januari 2025

Sundsvall, Timrå och Ånge kommuner arrangerade tillsammans med Lantero en temadag om välfärdsbrottslighet den 14 januari. Talare från ett antal olika kommuner och myndigheter delade med sig av sina erfarenheter.

Se Caisa Siikavaaras presentation här.

Caisa Siikavaara från Umeå kommun delade med sig av sina erfarenheter kring brottsförebyggande arbete och gav praktiska tips på hur arbetet kan göras effektivt. Bakgrunden är det framgångsrika arbete Umeå kommun har bedrivit på området sedan flera år tillbaka.

Konsekvenserna av välfärdsbrottslighet

Välfärdsbrottslighet innebär inte bara ekonomiska förluster utan också allvarliga konsekvenser för förtroendet för samhällsinstitutioner. När kriminella aktörer utnyttjar systemet undermineras tilliten till att våra gemensamma resurser hanteras korrekt. Detta påverkar såväl medborgare som seriösa aktörer inom näringslivet och skapar en ond cirkel där laglydiga aktörer får svårare att konkurrera. Här spelar det brottsförebyggande arbetet en avgörande roll för att motverka dessa konsekvenser.

Hur upptäcker vi välfärdsbrottslighet?

Seminariet belyste flera metoder för att upptäcka och motverka välfärdsbrottslighet. Ett exempel är aktivt arbete med riskkontroller. Genom att på djupet granska ett bolags företrädare och ekonomi kan varningssignaler identifieras och åtgärder vidtas.

Andra lokala tecken som kan indikera ekonomisk brottslighet togs upp, som t.ex manipulerade alkoholtillstånd, årliga aktieägartillskott, personer med näringsförbud som för ett bolags talan, överfakturering av avtal med mera.

Hur stoppar vi välfärdsbrottslighet?

Fyra punkter betonades som nödvändiga för att få bukt med problemen.

  • Identifiering av verksamheter och roller av särskild betydelse i kommunen
  • Förstärkta skyddsåtgärder till de verksamheterna och rollerna
  • Identifiering av säkerhetsrisker i rekryteringsprocessen
  • Förtydligat uppdrag, Säkerhetsforum som bedömningsstöd.

Oavsett metoder är det också centralt att göra rätt från början och att lära sig av problem som uppstår och att säkerställa att de inte sker igen.

Seminariet avslutades med budskapet: Öka er egen kunskap om kriminell ekonomi, skapa goda relationer med myndigheter, kommuner i er närhet samt polis och region samt att säkerställs stöd från ledningen.

Se presentationen här.