
Säkerhetssamordnaren – spindeln i nätet i kommunens arbete mot välfärdsbrottslighet
Publicerad: 19 mars 2025
Välfärdsbrottslighet är ett växande problem som kostar kommuner miljarder och undergräver förtroendet för vårt samhällssystem. Enligt Lag (2023:196) har kommuner ett tydligt ansvar att arbeta brottsförebyggande. Många kommuner arbetar just nu med rekrytering av en samordnare på området och rollen håller snabbt på att professionaliseras, med de kompetenser och krav som är nödvändiga för ett effektivt arbete mot välfärdsbrottsligheten. (Video-version)
Därför behövs en samordnare
Mycket av välfärdsbrottsligheten sker på kommunal nivå och kommunerna spelar därför också en central roll i det brottsförebyggande arbetet. Området är i praktiken mycket brett och inkluderar bland annat felaktiga utbetalningar, oseriösa vårdaktörer och otillåten påverkan. Utan en tydlig ansvarig person riskerar arbetet att bli splittrat och ineffektivt. En samordnare säkerställer att det finns en strategisk plan, att utredningar genomförs och att samverkan med myndigheter som Polisen, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten förstärks.
Lönsamt att investera i samordning
Att ha en dedikerad resurs ger kommunen bättre förutsättningar att förebygga, upptäcka och hantera brottslighet inom välfärden. I någon mening kommer arbetet mot välfärdsbrottsligheten ofta att finansiera sig självt, men likafullt behöver man som kommun ta arbetet stegvis och göra avvägningar i sina satsningar.
En samordnare har alltid relativa styrkor inom vissa områden och kunskapsluckor inom andra. Det är därför nödvändigt att arbeta med ett effektivt ramverk som fyller i kunskapsluckor, tillhandahåller rätt resurser, skapar en överblick över arbetet, hjälper till med prioriteringarna, skapar möjligheter att delegera arbetet effektivt och tydliggör på vilket arbetet går framåt över tid.
I vissa fall kommer kommunen att behöva arbeta med befintliga resurser inom kommunen snarare än att nyrekrytera. Det förstärker behovet att ett effektivt stöd för överblick och styrning.
Samverkan mellan kommuner
Det finns en stark tradition av samverkan mellan kommuner. Lantero tar fasta på de grupperingar och kluster som redan har ett välfungerande samarbete. Samtidigt är det viktigt att sprida de goda exemplen över hela Sverige, vilket i Lanteros verktyg till stor del görs genom att lägga upp exempel från kommuner som resurser, genom att skapa generella checklistor från verkligt arbetsmaterial ute i kommunerna eller visa på vägledningar och utbildningar som redan utvecklats.