Tillbaka till bloggen
blog image

Nyhetsbrev försommar 2024

Publicerad: 11 juni 2024

I samband med att kraven på visselblåsarkanal för mindre bolag började gälla i slutet av 2023 hade vi på Lantero en intensiv period. Vi har välkomnat många nya företag och organisationer som kunder. Vissa av er har vi tät kontakt med kopplat till ärenden eller annan rådgivning, medan andra har det betydligt lugnare. Vi finns alltid tillgängliga om ni behöver hjälp.

Nu jobbar vi med nya tjänster, främst kopplat till arbete med regelverk, rapportering och handläggningsprocesser. Ett särskilt fokus är arbetet mot välfärdsbrottslighet och bedrägerier, vilket är ett område där det pågår en stark utveckling inom främst den offentliga sektorn. Välfärdsbrottslighet är för många kommuner och myndigheter ett särskilt fokus då kostnaderna under senare tid har ökat mycket snabbt och området har identifierats som den kanske främsta finansieringskällan för organiserad brottslighet.

Vi har sedan tidigare nära samverkan med många kommuner inom närliggande områden och samverkar i detta projekt särskilt nära med en handfull kommuner som ligger långt framme i arbetet mot välfärdsbrottslighet. Tillsammans håller vi på att ta fram bra verktyg för det övergripande arbetet och i ett nationellt perspektiv även för delning av best practice på området. Om ni är intresserade av att delta i utvecklingsarbetet i kommande skeden så får ni gärna höra av er.

Visselblåsartjänsten utvecklas också vidare utifrån de kundkontakter vi har. Vi lägger till funktionalitet och gör verktyget mer lättarbetat. Bland annat har vi etablerat nya möjligheter att enkelt kunna backa ett ärende i handläggningsprocessen.

Som en del av Lanteros underhållsarbete kommer vi genomföra en servermigrering den 12:e Juni mellan 13.00 och 16.00. Under den tiden kommer systemet att vara otillgängligt för inloggning för handläggare och visselblåsare kommer inte kunna lämna en visselblåsarrapport via webbformuläret. Vi har valt att genomföra uppgraderingen under den tid på dygnet då nya visselblåsarärenden normalt inte rapporteras i systemet. Vi tackar på förhand för ert tålamod!